Sprawdź produkty survivalowe

Poznaj sprawdzone produkty renomowanych producentów.

Przejdź do produktów


Niedźwiedź brunatny
, w pełni zasługuję na nazwę króla lasu, jego waga waha się od 200 do 800 kg, a długość od 1,8m do 3 metrów. Żywi się głównie dżdżownicami, nasionami, grzybami, rybami, zwierzynom leśną – chętnie zjada również miód. W Polsce występuje głównie w Tatrach, Beskidach (głównie Beskid Niski) i Bieszczadach.

Aktywność: Głównie późnym popołudniem.

Atak na ludzi: Najedzony niedźwiedź brunatny nie atakuje ludzi. W przypadku napotkania niedźwiedzicy z młodymi, lub osobnika przebudzonego ze snu zimowego (o co nie trudno) – lepiej spokojnie się oddalić i nie niepokoić zwierzęcia.

Uwagi:

Niedźwiedź brunatny, ma słaby wzrok jednak nadrabia to dobrym węchem, dlatego jeśli przebywasz w miejscu, w którym występują niedźwiedzie, nigdy nie trzymaj jedzenia przy sobie (najlepiej zawieś je na drzewie, w odległości 100m, od Twojego schronienia). Nie zaleca się również brania ze sobą jabłek, jeśli udajemy się w tereny zamieszkane przez niedźwiedzie – strasznie je uwielbiają i zrobią wszystko, żeby je zdobyć!

Zdjęcia niedźwiedzia

Podobne artykuły:

Ostatnio na stronie:

Ubranie na ciepłe miesiące

Zastanawiasz się jakie ubranie jest najlepsze do działań w terenie? W tym artykule próbujmy odpowiedzieć na to pytanie, czy nam się udało? Sprawdź sam! Zapraszam…