CZERWONE WINA WYTRAWNE – NA CZYM POLEGA ICH FENOMEN

Strona główna » Blog » CZERWONE WINA WYTRAWNE – NA CZYM POLEGA ICH FENOMEN
Wina czerwone wytrawne mają rzesze swoich fanów już od wielu lat. Są one praktycznie pozbawione cukru i świetnie podkreślają smak potraw, do których się je spożywa. Jak wygląda proces ich produkcji? A z czym najlepiej je łączyć? Otóż…

Proces produkcji czerwonego wina zaczyna się od odszypułkowania i zgniatania zebranych winogron. Zaraz potem usuwa się szypułki, gdyż mogą one nadać zbyt gorzkiego posmaku. Kolejny krok polega na siarkowaniu dwutlenkiem siarki, które zabija naturalne drożdże i zabezpiecza grona przed bakteriami i utlenieniem. Następnie jeżeli jest taka konieczność dodaje się cukru, a w końcu grona są szczepione drożdżami szlachetnymi. Drożdże te, chyba że używane są naturalne, rozpoczynają fermentację alkoholową w temperaturze około 30°C. W tym samym momencie rozpoczyna się maceracja, w wyniku której ze skórek przechodzą taniny i barwniki. Skutkiem tego procesu jest wytworzenie się kożucha, który następnie jest mieszany z moszczem. Czasem, choć bardzo rzadko stosuje się metodę maceracji węglowej. Polega ona na umieszczeniu w szczelnie zamkniętych zbiornikach winogron. Z czasem powstaje w nich wysokie ciśnienie, które powoduje, że winogrona pękają. Trwa to zazwyczaj od 3 do 5 dni, następnie wino tłoczy się i dofermentowuje do właściwego poziomu. Na koniec zostaje tylko klarowanie, filtracja i butelkowanie wina. Należy pamiętać, że część win zamiast do butelki trafia do beczek w celu dalszego dojrzewania.

Jeżeli wino jest gotowe do spożycia pozostaje jeden.. a właściwe dwa dylematy! Do czego i w czym je podać.

Czerwone wino należy podawać w szklanych bądź kryształowych kieliszkach. Powinny być dość duże, z pękatą czaszą. Czasza ta najczęściej jest w kształcie tulipana i zwęża się ku górze. Różnica polega na tym, że kieliszki do wina czerwonego są większe i wyższe. Szerszy kieliszek sprawia, że powierzchnia wina ma większy kontakt z powietrzem, dzięki czemu wyzwalają się jego niepowtarzalne aromaty, a trunek staje się delikatniejszy i gładszy w odbiorze.

A do czego najlepiej podawać czerwone wino? Mówi się, że czerwone wino najlepiej smakuje w połączeniu z czerwonym mięsem, a białe z białym. Najważniejsze jednak aby to nam smakowało. Możemy więc łączyć czerwone wina wytrawne z potrawami, które wedle podstawowych zasad powinno się łączyć z czymś całkiem innym. Ważne jest, aby całość pozwalała zarówno wydobyć smak dania, nie zagłuszając go przy tym. Wiele różnych rodzajów win wytrawnych dostępnych jest w sklepie Zielone Butelki. Oferuje on szeroki asortyment napojów alkoholowych pochodzących z różnych stron świata.