CZERWONE WINA WYTRAWNE – NA CZYM POLEGA ICH FENOMEN

Kategoria artykułu: Blog
dwa kieliszki z czerwonym winem

CZERWONE WINA WYTRAWNE – NA CZYM POLEGA ICH FENOMEN

Proces produkcji czerwonego wina zaczyna się od odszypułkowania i zgniatania zebranych winogron. Zaraz potem usuwa się szypułki, gdyż mogą one nadać zbyt gorzkiego posmaku. Kolejny krok polega na siarkowaniu dwutlenkiem siarki, które zabija naturalne drożdże i zabezpiecza grona przed bakteriami i utlenieniem. Następnie jeżeli jest taka konieczność dodaje się cukru, a w końcu grona są szczepione drożdżami szlachetnymi. Drożdże te, chyba że używane są naturalne, rozpoczynają fermentację alkoholową w temperaturze około 30°C. W tym samym momencie rozpoczyna się maceracja, w wyniku której ze skórek przechodzą taniny i barwniki. Skutkiem tego procesu jest wytworzenie się kożucha, który następnie jest mieszany z moszczem. Czasem, choć bardzo rzadko stosuje się metodę maceracji węglowej. Polega ona na umieszczeniu w szczelnie zamkniętych zbiornikach winogron. Z czasem powstaje w nich wysokie ciśnienie, które powoduje, że winogrona pękają. Trwa to zazwyczaj od 3 do 5 dni, następnie wino tłoczy się i dofermentowuje do właściwego poziomu. Na koniec zostaje tylko klarowanie, filtracja i butelkowanie wina. Należy pamiętać, że część win zamiast do butelki trafia do beczek w celu dalszego dojrzewania.

Jeżeli wino jest gotowe do spożycia pozostaje jeden.. a właściwe dwa dylematy! Do czego i w czym je podać.

Czerwone wino należy podawać w szklanych bądź kryształowych kieliszkach. Powinny być dość duże, z pękatą czaszą. Czasza ta najczęściej jest w kształcie tulipana i zwęża się ku górze. Różnica polega na tym, że kieliszki do wina czerwonego są większe i wyższe. Szerszy kieliszek sprawia, że powierzchnia wina ma większy kontakt z powietrzem, dzięki czemu wyzwalają się jego niepowtarzalne aromaty, a trunek staje się delikatniejszy i gładszy w odbiorze.

A do czego najlepiej podawać czerwone wino? Mówi się, że czerwone wino najlepiej smakuje w połączeniu z czerwonym mięsem, a białe z białym. Najważniejsze jednak aby to nam smakowało. Możemy więc łączyć czerwone wina wytrawne z potrawami, które wedle podstawowych zasad powinno się łączyć z czymś całkiem innym. Ważne jest, aby całość pozwalała zarówno wydobyć smak dania, nie zagłuszając go przy tym. Wiele różnych rodzajów win wytrawnych dostępnych jest w sklepie Zielone Butelki. Oferuje on szeroki asortyment napojów alkoholowych pochodzących z różnych stron świata.

To Cię może zainteresować!

Narty zjazdowe – jak wybrać model dla początkującego narciarza?

Sezon narciarski już wkrótce się rozpocznie, dlatego coraz więcej osób poszukuje dla siebie nart, na których mogłyby one rozpocząć

Read More...

Taktyczne zegarki TRASER idealne na survival

Jeśli kiedykolwiek marzyłeś o tym, by posiadać prawdziwie wojskowy zegarek, z możliwościami oraz technologiami wykorzystywanymi przez armię, to mamy

Read More...

Pomysły na ćwiczenia w domu z paraletkami drewnianymi

Ćwiczenia nie muszą wiązać się z kosztownymi wydatkami, np. karnetem na siłownię czy trenerem personalnym. Nie muszą też

Read More...

Zostaw komentarz::

Twój adres email nie zostanie opublikowany, ani nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych

Mobile Sliding Menu