Historia Yerba Mate
W Polsce, Yerba Mate z roku na rok staje się coraz popularniejsza, a akcesoria do yerby można znaleźć już nie tylko w internecie, ale także w lokalnych sklepach czy supermarketach. Jednak yerba jest dużo, dużo starsza.
Pierwsze wzmianki o yerbie pochodzą z XVII wieku, kiedy to ówcześni misjonarze jezuiccy dotarli do dorzecza Parany. Region ten zamieszkały był przez plemię Guarani, który miał pewną nieznaną jak na tamte czasy używkę – były to liście pewnego wiecznie zielonego krzewu, nazwanego później ostrokrzewem paragwajskim.
Żucie owych liści nie tylko zmniejszało zmęczenie i rozjaśniało umysł, ale także łagodziło uczucie głodu. Misjonarze docenili wyjątkowe właściwości rośliny i próbowali rozpowszechnić ją na gruncie europejskim, jako zamiennik herbaty, jednak nie przyniosło to zbyt dużego efektu i ciężko się temu dziwić. Bowiem yerba mate i herbata, mają ze sobą naprawdę niewiele wspólnego, a to co odróżnia je od siebie najbardziej jest… smak!
Przy pierwszym skosztowaniu yerby jest ona po prostu gorzka, a Twoje kubki smakowe same nie do końca wiedzą co się dzieje. Jednak z każdym kolejnym łykiem, kubki smakowe coraz bardziej przyzwyczajają się do nowych smaków, a my możemy cieszyć się z cudownych właściwości yerby.
Dlaczego warto pić Yerba Mate
Wiemy już że yerba specyficzne smakuje, ale dlaczego tak właściwie warto ją pić? I co takiego może nam ona dać? No całkiem sporo.
Powszechnie yerbę nazywa się lepszą wersją kawy. Pobudza równie dobrze – a niektórzy twierdzą że nawet lepiej – od kawy, a do tego nie podrażnia ona żołądka, oraz nie powoduje powstawania kamienia na zębach. Picie yerby poprawia także ogólne samopoczucie, zwiększa odporność oraz poprawia przemianę materii. Co bardzo istotne, yerba nie tylko nie wypłukuje magnezu, ale także oczyszcza i odżywia organizm. Jak sami widzicie, plusów jest naprawdę sporo, jednak zawsze dobrze wiedzieć co tak właściwie pijemy…
Skład chemiczny Yerba mate
Do najważniejszych składników, które rozpuszczają się w wodzie należą:
- Saponiny, które odpowiedzialne są za specyficzny gorzki smak yerba mate. Mają one właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na metabolizm organizmu;
- Ksantyny, czyli kofeina, teobromina oraz teofilina. Substancje te odpowiedzialne są za właściwości pobudzające napoju oraz wspomagają pracę umysłową;
- Polifenole, które są główną grupą związków odpowiedzialnych za właściwości antyoksydacyjne yerby.
Makroelementy takie jak magnez, potas, fosfor; - Mikroelementy, a wśród nich chrom, cynk mangan, miedź oraz krzem;
- Witamina A, B1, B2, C, E, PP, H.
Jak pić Yerba Mate?
Picie yerby to już swojego rodzaju rytuał, który jest z wielką pieczołowitością pielęgnowany przez wszystkich fanów yerby. Tradycyjny sposób przyrządzenia yerby wygląda następująco.
Na początku wsypujemy do naczynia yerba mate. Co charakterystyczne, wsypujemy aż od 1/2 do 3/4 objętości naczynia – wedle naszego uznania. Następnie przykrywamy naczynie dłonią, odwracamy do góry nogami i potrząsamy kilkakrotnie w górę i w dół. Następnie wlewamy wodę o temperaturze od 70 do 80°C, czekamy 2-3 minuty i gotowe!
Gdzie można kupić taki yerba mate zestawy, który pozwoli na sprawne przygotowanie naparu? Obecnie, yerba stała się tak popularna, że możemy znaleźć ją niemal wszędzie. Zarówno w dużych supermarketach, jak i w lokalnych sklepach z ziołami. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby w Google wpisać frazę „yerba mate sklep” i po prostu poszukać interesującego nas zestawu.